Események Az egyházközség életével kapcsolatos események

Szoborszentelés 2020. március 8.

Dátum: 2020. március 08. vasárnap
Utolsó módosítás: 2020. március 12. csütörtök
Kategóriák:
Címkék:

Helyére került a vasárnap megszentelésre kerülő két bronz dombormű: egy Szűz Mária és egy Szent II. János Pál ábrázolás.

Az alkotások története röviden:

Templomunk tervezője, Gutowski Robert – együttműködve Smohay Andrással, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatójával – már évek óta kereste azt a művészt, akinek műalkotásai elhelyezhetőek lennének az új templomunk oltára mellett látható fülkékben. A több éves iterációs folyamat sokáig nem járt sikerrel, mivel vagy a művészek igényeltek olyan belsőépítészeti módosításokat, melyeket Plébános atya és Egyházközségi Képviselőtestületünk Templomépítést Koordináló Bizottsága nem tudott jó szívvel támogatni vagy a művészek által készített vázlattervek nem feleltek meg a szakralitás és a közérthetőség általunk támasztott feltételeinek.

A Jóisten kegyelméből kerültünk ismét kapcsolatba Böjte Horváth István (1972) erdőkertesi szobrászművésszel, aki 2005-ben, templomunk tervezésekor, a tervek összeállításánál már segédkezett. A vázlatait és elképzeléseit tartalmazó ajánlatot Gábor atya mellett plébániánk képviselőtestülete is azonnal szívébe zárta és később, a bronzszobrok anyagmintái is elnyerték a zsűri (Smohay András múzeumigazgató, Gutowski Robert építészmérnök, Harkai Gábor plébános és Megtért Mária Magdolna világi elnök) támogatását.

A szobrok anyaga bronz, méreteik: 93,1 cm x 36,2 cm x 20-25 cm. Az alkotások tömege egyenként mintegy 35-40 kg.

A Szűz Mária szoborral az Isten által alkotott és választott tökéletes szépség és az imádságos lelkület tisztaságának megjelenítése volt a cél. Ezeket az arc és a kezek hivatottak hordozni. Attribútumnak a művész az Úrangyala-koszorút választotta.

Szent II. János Pál szobra a földi ember elhívását és az imádság erejét szimbolizálja. A hangsúly itt is a kezeken és a portrén van, a drapériák és a fő síkok iránya teszi mozgalmassá és légiessé a kompozíciót. Attribútumként a művész itt ferulát (pápai pásztorbotot) választott.

Mindkét műalkotást 2020. március 8-án, délelőtt 10 órakor, ünnepi szentmise keretében szenteli meg Spányi Antal megyéspüspök. A szentmisén jelen lesz a műalkotásokat készítő szobrászművész, valamint Smohay András múzeum igazgató is.

A szentmisére nagy szeretettel hívjuk a kedves Testvéreket.

Egyházmegyei videó a szoborszentelésről: https://youtu.be/jsZMwBbGqzUHa fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!