Templomépítés történet

Templomépítés 2018

Dátum: 2018. december 24. hétfő
Utolsó módosítás: 2018. december 24. hétfő
Kategóriák: Templom építés
Címkék:

2018 szeptember – november. Szeptemberben befejeződött az emeleti közösségi helyiségek parkettázása, valamint a plébánia hivatal konyhájának festése, a konyhaszekrény összeszerelése, valamint a kiszolgáló helyiségek padló burkolása. Októberben zajlottak a templomtérben található fülkék (itt kerül majd elhelyezésre a Szűzanya és Szent II. János Pál egy-egy művészeti ábrázolása festmény vagy szoborális megjelenés formájában) kőműves és festési munkái. Megkezdődött a templomtér padozatának burkolása 60x60 cm törtfehér színű mészkő lapokkal. A hónap végén elkezdődött az emeleti ajtók cseréje az immár végleges, tölgy nyílászárókra.

Novemberben elkészült a templomtérben kialakított gyermekfoglalkoztató helyiségek parkettás padozata és elhelyezésre a szentélyt a folyosótól, valamint a szentélyt a földszinti közösségi tértől elválasztó nyitható, üvegezett ajtók.

Harkai Gábor plébános adományozásra hívta fel a híveket a templomtérbe tervezett hagyományos, sípos orgona megépítéséhez, melynek átadási határideje 2020. június 30. A szükséges 5 millió forintot szeretnénk belátható időn belül összegyűjteni.

2018. augusztus 8.

Július elején Székesfehérváron megszületett a döntés arról, hogy a templom belsőépítészeti – a szentelhető állapot elérését célzó - munkálatait a Székesfehérvári Egyházmegye megbízásából a Sampo Consult Kft. végzi, Michels Gábor vezetésével. A közbeszerzést bonyolító cég által kiválasztott ajánlattevő júliusban megkezdte a munkát, melynek első fázisa a templomteret közvetlenül nem érintő munkafolyamatokat tartalmaz. Ezek részint a fa szerkezeteket készítő asztalos műhelyekben (templomi padok, belső nyílászárók elkészítése), részben az épület plébánia szárnyában zajlanak.

A templomteret is érintő munkafolyamatok csak az ősz folyamán várhatók. A kivitelező szándéka szerint a munkavégzés időtartama alatt is igyekezni fog a templomtér hívek általi használatát biztosítani. Ugyanakkor rövid időszakokra, főként hétköznapokon, sor kerül majd korlátozásokra. A templomba tervezett közösségi alkalmakat előzetesen egyeztetni szükséges Bólya Máriával (telefon: 06-30-9938762, e-mail: ). A templom területén az építkezés befejezéséig a munkaterületeket elhatároljuk, a lezárt részekre belépni veszélyes és tilos.

A Páty Római Katolikus Plébánia Képviselőtestülete egyhangúlag úgy határozott, hogy az új templomban – elsősorban a liturgikus alkalmak, szentmisék alatti használat céljára – hagyományos orgonát építtet. Az orgonát Takács Péter orgonaépítő mester készíti majd el, a tervek szerint 2020. június 30-ig. A hangszer egy új, két manuálos-pedálos, osztatlan mechanikus billentyű traktúrájú, 9 + 1/2 + 1 regiszteres csúszkaládás váltócsúszkás orgona lesz, mely kiválóan alkalmas önálló koncertek megrendezésére és kórus koncerteken való használatra is. A hangszer megépítését – mint ismeretes – 2018 év elején hozott határozatában Páty Község Önkormányzata is támogatta, amikor a pátyi katolikus és a református felekezet egyházközségét is 10-10 millió forinttal segítette templomaink megújulásában.

Hálásan köszönjük mindenkinek, aki imáival, felajánlásaival segítette vagy ezután segíti az építőket és a mielőbbi sikeres befejezést.

2018. január - június. A Templomépítést Koordináló Bizottság tagjai és Lantosné Megyesi Schwartz Dóra karnagy megtekintették a budapesti Árpádházi Szent Erzsébet Templomban szolgáló Viscount Sonus 70 digitális orgona működését, valamint ellátogattak Pannonhalmára, ahol találkoztak Takács Péter orgonaépítő mesterrel. A mester bemutatta az általa készített hagyományos építésű portatív, szállítható orgonát és a bazilika orgonáján (mely 3 manuálos 47 regiszteres hangszer) annak a hagyományos építésű hangszernek a megszólalását és működését (két manuál, 10 regiszter), melyet Pátyra ajánlott.
A templom tervezője, Gutowski Robert, több körös egyeztetést szervezett az Egyházmegyei Múzeum igazgatója által ajánlott művészekkel. Az egyeztetések nehézségeit látva bevont a folyamatba további művészeket is. Közülük Szanyi Borbála és Bíró Péter adott ajánlatot, melyekről az Egyházközségi Képviselőtestület tárgyalt és további pontosítást kért, illetve módosításokat javasolt a művészek felé.
Június 25-én az Egyházközségi Képviselőtestület, kiegészülve a templomban játszó orgonistákkal (Megyesi Schwartz Dóra, Finok Orsolya és Monostori Balázs), megtárgyalta a templom orgonájának beszerzését. A testület végezetül egyhangú döntéssel úgy határozott, hogy Takács Péter orgonaépítő mester ajánlatát (egy új, két manuálos-pedálos, osztatlan mechanikus billentyű traktúrájú, 9 + 1/2 + 1 regiszteres csúszkaládás váltócsúszkás orgona) ajánlatát fogadja el. A hangszer a liturgikus feladatok mellett önálló koncerteken is használható - kísérő és szóló hangszerként egyaránt. A hangszer fa front felülete a közbeszerzés terhére készülhet el. Az orgona teljes megépítését a mester 2020. június 30-ig vállalta.



Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!