Kilenced

Hálaadás - 9. hét

Dátum: 2019. április 20. szombat
Utolsó módosítás: 2019. április 20. szombat
Kategóriák: Közösség
Címkék: Szent II. János Pál, Templomszentelés, Kilenced

 „Krisztus békéje uralkodjék szívetekben, hiszen erre kaptatok meghívást az egy testben. Legyetek hálásak. Éljen bennetek elevenen Krisztus igéje. Tanítsátok és intsétek egymást nagy bölcsességgel. Énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent dalokat Istennek.” (Kol 3,15-16)

A hála átalakítja a szívet. Azt mondta egyszer egy öreg bölcs: két farkas lakik a szívünkben. Az egyik a hála farkasa, a másik pedig az elégedetlenségé. Mit gondolsz, melyik fogja legyőzni a másikat? Az, amelyiket eteted. Ha a hála lelkületét ápoljuk magunkban, akkor az elégedetlenségünk csökkenni fog. Ha elhisszük, hogy az Isten a legjobbat akarja nekünk, akkor bármit, ami velünk történik, legyen az jó vagy rossz, tudjuk az ő ajándékának tekinteni. Az utunkban álló nehézséget, akadályt tudjuk terelő korlátnak látni, ami a jó út felé terel bennünket, vagy lépcsőnek, melyen át közelebb juthatunk az Istenhez.

Megbocsátás – irgalom – szolgálat – bizalom - békesség – hűség – egység – megújulás - hálaadás. Egyenként és mégis együtt imádkozunk kilenc héten át, hogy templomunk felszentelésének ünnepét együtt, örömben és emelkedett lélekkel tudjuk átélni. Az Eucharisztia hálaadást jelent. A szentmise közösségi cselekmény. Ha tudunk együtt hálát adni, tudunk együtt örülni, együtt ünnepelni, akkor megerősödik a közösségünk. Mi mindenért lehetünk hálásak!

Egyénenként mindenki átgondolhatja, hogy mit köszönhet az Istennek. Hiszen Ő minden reggel „felkelti ránk napját”, és elhalmoz ajándékaival: a gyermekünk mosolyával, a házastársunk ölelésével, a szüleink gondoskodásával, a szomszédunk figyelmességével, a munkatársunk segítségével. Ezek azok az apróságok, melyek által az Isten ránk mosolyog. Ha ezekben a „jelekben” meglátjuk az Isten mosolyát, akkor derűsebbek leszünk, képesek leszünk „derűs keresztény életet élni”.

Legyetek hálásak! – mondja Pál apostol. Mit köszönhetünk meg együtt is Istennek? Felépült az Isten háza Pátyon, az Ő dicsőségére, Szent II. János Pál pápa tiszteletére. Ebben a „házban” lakást vesz az Isten, és állandóan jelen van az Eucharisztiában. Ebben a „házban” összegyűlhet a katolikus közösség, és együtt ünnepelheti a szentmiséket, tarthat imaórákat, de vidám összejöveteleket is. Ez az Isten háza, ez a templom igazi otthona lehet a közösségnek is. Töltsük meg élettel! És ne felejtsünk el hálát adni azokért a testvérekért, akik sokat dolgoztak, hogy a templom felépüljön, azokért a lelkipásztorokért, akik az építkezés során  vezetőink voltak, azokért a munkásokért, akik két kezükkel építették a templomot, azokért, akik adományaikkal segítettek, azokért, akik imádkoztak a templom felépülésért, és azért, hogy mi magunk is részesei lehettünk ennek a nagyszerű folyamatnak. Nagy dolog, ha valakinek megadatik, hogy templomot építhet, vagy akár nyomon követheti egy templom felépülését. Adjunk hálát az Istennek! Forduljunk egymás felé derűs szívvel, és örüljünk együtt!

2019. április 2-án, kedden szentmisével ünnepeltük a közösségi termünkben Szent II. János Pál pápa mennyei születésnapját. Ez a nap nem ünnepnap, Szent II. János Pál emléknapját okt. 22-én ünnepli az egyház. Hétköznapi misét ünnepeltünk, az egyház által aznapra meghatározott olvasmányokat olvastuk. Az olvasmány a következő volt: „Látomásban egy férfi odavezetett a templom kapuja elé. Láttam, hogy a küszöb alól víz fakad…. Ahová eljut ez a víz, igen sok lesz a hal; amit csak öntöz e folyó, minden virulni fog.” (Ez 47, 1-9. 12)

 

„Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket. Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél. Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek. Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy Te nem mégy nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemért. Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem: több okom van a hálára, mint a panaszra. Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz. Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet. Tartsd meg és növeld a hitemet.” (Szent II. János Pál pápa imája – részlet)

Szent II. János Pál pápa! Hálát adok Istennek, hogy Téged nekünk adott. Köszönöm életedet, jóságodat, szeretetedet, áldozataidat, küzdelmeidet az egységért, a békéért, és mindenért, amit adtál nekünk hosszú pápaságod évei során! Hallgasd meg imáimat, melyeket ezekben a napokban eléd tártam, és siess segítségemre! Köszönöm, hogy segítesz! Ámen.

Szent II. János Pál pápa, könyörögj érettünk!

Miatyánk… Üdvözlégy… Dicsőség…

Urunk, kérünk, segíts bennünket, hogy templomodban élő közösségünk légköre mindig a Te dicsőségedet hirdesse!Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!