Szent II. János Pál Templom névadó szentünkről

NÉMETH LÁSZLÓ IMRE: II. János Pál pápa meghívásának rövid története 1988-1991

Dátum: 2020. december 15. kedd
Utolsó módosítás: 2020. december 15. kedd
Kategóriák: Közösség
Címkék:

"II. János Pál pápa megválasztását 1978-ban nagy érdeklődés követte Magyarországon. Wojtyła pápa a lengyel‒magyar történelmi kapcsolatok révén megválasztásától kezdve nagy figyelmet fordított a kommunizmus éveiben megnyomorított magyar egyház sorsára. Lengyelországba tett lelkipásztori látogatásai a magyar híveknek is alkalmat kínáltak arra, hogy találkozzanak Péter utódával. 1988-ban Szent István király halálának 950. jubileumi éve hozta meg azt a fordulatot, amely lehetővé tette, hogy első alkalommal meghívást kapjon egy kommunista országba. Látogatásának időpontja azonban kitolódott a magyarországi politikai változások miatt. Egy kommunista országból kapta a meghívást, és egy demokratikus ország várta 1991-ben. Látogatását 1991-ben két fontos esemény előzte meg: Mindszenty bíboros földi maradványainak hazaszállítása Esztergomba, és az utolsó szovjet katona távozása. A pápa így teljesen szabad országba érkezhetett."

Németh László atya cikke a MAGYAR SION XIV (2020) 2/291–304. oldalán jelent meg, melyet nagy szeretettel tesz ezúton is közkinccsé.

A teljes cikk itt letölthető: NÉMETH LÁSZLÓ IMRE: II. János Pál pápa meghívásának rövid története 1988‒1991Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!