Események Az egyházközség életével kapcsolatos események

Monteverdi kórus adventi koncertje

Dátum: 2018. december 22. szombat
Utolsó módosítás: 2018. december 23. vasárnap
Kategóriák: Közösség
Címkék:

December 22-én, szombaton, este 7 órakor adventi koncertet ad Pátyon a Budapesti Monteverdi Kórus Kollár Éva Liszt Ferenc-díjas karnagy vezetésével.

A kórust, mely Magyarországon és Európában az egyik legismertebb félhivatásos együttes, Kollár Éva alapította 1972-ben. Számos hazai és nemzetközi kórus verseny nagydíjának elnyerése fűződik a nevéhez. Több CD-je jelent meg a Hungaroton, a Carus és a kórus saját kiadásában. Magyarországon és külföldön számos rádió és televízió felvételt készítettek a kórussal. Bejárták Európa valamennyi országát, partner kapcsolatokat ápolnak más kórusokkal a világ szinte minden táján, így egyebek mellett Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, de Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az együttes repertoárja igen széles: a reneszánsz polifónia mestereinek alkotásaitól kezdve, az európai századok legszebb a capella és hangszerkíséretes műveit énekli. Műsorán szerepelnek olyan kiemelkedő oratorikus kompozíciók, mint Claudio Monteverdi Vespro della Beata Vergine című műve, Johann Sebastian Bach h-moll miséje, János passiója vagy Magnificatja, Joseph Haydn miséi és Teremtés című oratóriuma, Wolfgang Amadeus Mozart, valamint Giuseppe Verdi Requiemje, Johannes Brahms Német Requiem című műve, Franz Schubert, Robert Schumann, Antonín Dvořak és más romantikus szerzők alkotásai.

Az együttes nagy hangsúlyt fektet a kortárs magyar művek bemutatására is. Számos hazai és külföldi szerző darabjának ősbemutatója fűződik a kórus nevéhez.

Közösségünk tagja, a Pátyon élő Prof. Kollár Éva, akadémikus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester-karvezetés szakának oktatója, 1999-től az egyetem doktori iskolájának karvezetés programvezetője. 1969-ben ebben az intézményben szerezte diplomáját és 1997-ben itt kapta meg a "habilitált egyetemi tanár" címet. Korábban, 1986-1997-ig az ELTE Zenei Tanszékének vezetője volt. 1994-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 1997-től 2001-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott. 2004-ben Artisjus-díjat, 2011-ben a Budapesti Monteverdi Kórussal Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjat kapott. 2015-ben a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki. Kollár Éva kutatási témái: a kórushangképzés és az előadói stílus összefüggései, a karvezetés tanítás új módszertani elemei a XXI. században, a zene nyelve - a nyelv zenéje. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjaként ez utóbbi témában tartott székfoglaló előadást 2014-ben. Kollár Éva a Magyar Kodály Társaság társelnöke, ő alapította meg a Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyt. 2001-ben szintén a nevéhez fűződik a Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyének megalapítása, melyet évente Európa egy-egy városában rendeznek meg nagy sikerrel.

Az adventi koncerten felcsendülő művek a karácsonyi készület mellett már a Megváltó születésének ünnepét is idézik. Műsorra kerülnek egyebek mellett Kodály, Rachmaninov, J.S. Bach, W.A. Mozart, Liszt, Bárdos, Orbán, Schubert, Wolf P. művei.

A koncert helyszíne a pátyi Szent II. János Pál templom (Páty, Munkás tér). A belépés díjtalan. Adományokat a templom épülő orgonájának befejezéséhez hálás szívvel fogadunk.

Szeretettel hívunk és várunk minden zenét szerető, a világhírű magyar kórusmuzsikát kedvelő látogatót.Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!