Események Az egyházközség életével kapcsolatos események

Benyus családi kórus és kamaraegyüttes adventi koncertje

Dátum: 2017. december 16. szombat
Utolsó módosítás: 2018. október 27. szombat
Kategóriák: Közösség
Címkék:

December 16-én, szombaton, este 7 órakor adventi koncertet ad a Szent II. János Pál Templomban (Páty, Munkás tér) az 55 tagú Benyus Családi Kórus és Kamaraegyüttes.

Az együttes alapítója Benyus Sándor és felesége Anna, akiknek 10 (!) gyermeke alkotja a szimfonikus kamaraegyüttest, gyermekeik, azok házastársai, valamint a 36 (!) unoka pedig a családi kórust. A 10 gyermek mindegyike gyermekkorától fogadta be a zene szeretetét, hiszen édesapjuk zongorázott, hegedült és kórust vezetett, míg édesanyjuk hegedűn játszott. Felnőttként azután valamennyien zenész diplomát szereztek különböző egyetemeken és főiskolákon. A családi kamarazenélés hagyománya mindmáig nem szakadt meg és szinte valamennyi unoka csatlakozott a családi kórushoz.

Benyus Sándor - figyelemmel a családi kórus igényeire - számos átiratot készített, míg Anna asszony kottákat írt.

Önálló koncerteket adnak országszerte. Felléptek a Magyar Rádióban, az Erkel Színházban, a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában, a Pesti Vigadóban és a Parlamentben. Az együttes rendszeres közreműködője különféle rendezvényeknek, fesztiváloknak, kiállításoknak, templomi ünnepségeknek.

Koncertkörutak keretében eljutottak Erdélybe és Európa számos országába is (Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Németország, Olaszország).

Mivel a család, s ezáltal az együttes is folyamatosan bővült, a darabokat mindig újra kellett hangszerelni. Ezt kezdetben az édesapa vállalta magára, majd valamivel később már az idősebb gyerekek is besegítettek.

Repertoárjuk igen széles, hiszen a reneszánsztól a kortárs muzsikáig, a klasszikus műfajoktól a népszerű melódiákig, a rövidebb, két-három szólamú művektől a nagy szimfonikus darabokig terjed. Ezek mellett mindig törekszenek arra, hogy műsorukban magyar zeneszerzőket is megszólaltassanak.

Pátyi koncertjükön elsősorban a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő melódiák, kórusművek csendülnek fel.

A koncertre a belépés díjtalan, az együttes karácsonyi CD lemeze a helyszínen megvásárolható. A koncert megrendezését a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány támogatja. Adományokat a templom továbbépítésére hálásan fogadunk.

benyus

Benyus koncert



Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!