Események Az egyházközség életével kapcsolatos események

Iubilate Leánykar koncertje 2021. december 11.

Dátum: 2021. december 04. szombat
Utolsó módosítás: 2022. december 13. kedd
Kategóriák: Közösség
Címkék: Koncert

A koncert felvétele elérhető itt: https://youtu.be/-zRMdC1k2kg

Az idei adventben koncertet ad Pátyon a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola IUBILATE Leánykara. Karvezető. Sapszon Ferenc, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze. Helyszín: Szent II. János Pál templom, Páty, Munkás tér. Időpont: 2021. december 11, szombat, este 7 óra

Sapszon Ferenc a kórust, melynek ma is művészeti vezetője, 1978-ban alapította – még gyermekkarként. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola megalapítását (1988) követően az énekkar az iskola 9-12. osztályos leány növendékeinek kórusa lett. Az iskola öt kórusa közül 2019-ben a Laudate Gyermekkart láthattuk vendégül Sapszon Borbála vezetésével.

A leánykar megalakulása óta a hazai és nemzetközi zenei élet szereplője. Európai országok mellett (Ausztria, Németország, Csehország, Olaszország, Görögország, Hollandia, Finnország, Belgium) két alkalommal amerikai turnén vettek részt (1993, 1997) – öregbítve ezzel a magyar kóruséneklés hírnevét. Az együttes 2004-ben Kölcsey-díjat és Európa-díjat kapott.

Kórusversenyeken szerzett nagydíjak, nívódíjak, különdíjak és első helyezések sorakoznak a leánykar „eredménylistáján”. 2000-ben Ausztriában, a linzi kórusolimpián – gregorián kategóriában – bajnoki címet szereztek.

A Jubilate Leánykar repertoárja a gregorián dallamoktól napjaink modern kórus muzsikájáig terjed. Gyakran énekelnek egyebek mellett Budapesten a Mátyás-templomban, de a Salzburgi Dómban is. Rendszeresen együtt koncerteznek a Nemzeti Filharmonikusokkal a MÜPA-ban (Csajkovszkij: Diótörő, Carl Orff: Carmina Burana), de felléptek számos egyházi és állami rendezvényen, például a Szent István bazilikában és az Országházban is). A Leánykar első CD-je 1994-ben jelent meg Cantate Domino (Énekeljetek az Úrnak) címmel.

A koncertre a belépés díjtalan, a szervező Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány minden érdeklődőt szeretettel vár a mintegy egy órás koncertre. Adományokat a templom orgonájának megépítéséhez plébániánk szívesen fogad.

Szeretettel hívunk és várunk minden zenét szerető, a világhírű magyar kórusmuzsikát kedvelő nézőt.

!FIGYELEM! Kérjük az aktuális járványügyi szabályok betartását, a templomban orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező.Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!