Események Az egyházközség életével kapcsolatos események

Benyus családi kórus és kamaraegyüttes

Dátum: 2023. december 16. szombat
Utolsó módosítás: 2024. január 01. hétfő
Kategóriák: Közösség
Címkék:

December 16-án este 7 órakor templomunkban

Az előadást élőben közvetítjük itt: https://youtube.com/live/uzqK8-Mj6Ls

A fellépőkről:

Benyus Testvérek Kamaraegyüttese

A Benyus Testvérek Kamaraegyüttese tíz testvérből álló kis szimfonikus együttes. Megalakulásuk idejét nem könnyű meghatározni, mivel a gyermekek születésük sorrendjében fokozatosan kapcsolódtak be a közös zenélésbe, így a kamaraegyüttes közös múltja több mint 30 évre tekint vissza. Benyus Sándor, az édesapa zongorázott, hegedült és kórust vezetett, felesége, Anna pedig hegedült. Az évről évre bővülő együttes tehát egy sokgyermekes házaspár zeneszeretetéből született. Tagjai a zene iránti szeretetet még gyermekkorukban megtapasztalták, és a muzsikától felnőttként sem szakadtak el. A tíz testvér mindegyike a zenészhivatás mellett döntött, és diplomát szerzett valamely zeneművészeti egyetemen vagy főiskolán. A családi kamarazenélés hagyománya tovább folytatódik, mára már az unokák is együtt zenélnek.

Családi Kórus

Az eredetileg csak testvérekből álló kamaraegyüttes alkalmanként kiegészül a házastársak és gyermekeik kórusával. A kibővült együttes első jelentős szereplése 2011-ben a krakkói Isteni Irgalmasság Konferencián való közreműködés volt. Az elmúlt időszakban több alkalommal felléptek az ország különböző pontjain, így mára ennek a felállásnak is megvan a hagyománya.

Szülők – Alapítók

Benyus Sándor és Anna a Benyus Testvérek Kamaraegyüttesét alkotó tíz testvér szülei és az immár 36 unoka nagyszülei. Bár mindketten hegedültek és zongoráztak egyikük sem lett hivatásos zenész. Sándor évekig a Felsőgödi Férfikar kórusát vezette. Talán az itt átélt élmények és tapasztalok is sarkalták, hogy gyermekeit zeneszeretetre, közös zenélésre nevelje. Tudását a gyermekeiből alakult kamaraegyüttesben is kamatoztatta mind a hangszerelésben, mind a próbák vezetésében. Anna a kottaírással és – a kezdeti időkben – a darabok betanításával volt nélkülözhetetlen. Ők azok, akik csendes, imádságos lelkesedésükkel mindig a család mellett állnak és szinte az összes családi koncerten jelen vannak. Istenbe vetett bizalmukat a koncertek előtt rövid fohászuk is tükrözi: “Minden Isten nagyobb dicsőségére!”Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!