Templomépítés történet

Templomépítés 2009

Dátum: 2009. december 31. csütörtök
Utolsó módosítás: 2023. október 25. szerda
Kategóriák: Templom építés
Címkék:

2009. decemberében az épülő pátyi templom bronzkapuján dolgozó - 46 esztendős korában - elhunyt Ozsvári Csaba egyházi ötvösművész részére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia posztumusz Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott.

 

2009. november 8. Spányi Antal megyéspüspök atya bérmál Pátyon az épülő templom falai közt. Együtt ünnepelhetjük püspök atyával templomunk búcsúnapját (Szent Imre nap) is.

 

2009. október végére elkészül az emeletre vezető északi lépcső is (a déli főlépcső már a korábbiakban elkészült) és megkezdjük a padlástérbe vezető lépcső betonozását is.

 

2009. október Elkezdődik a templomkerítés építése, a templomtorony elkezd kiemelkedni a föld szintjéből.

 

2009. szeptemberében sor kerül két jótékonysági hangversenyre (Zsámbékon és Budakeszin), melyeket Kővári Péter orgonaművész ajánlott fel művésztársaival, Horváth Kingával (fuvola) és Bányai Júliával (ének) egyetemben. Beszélgetés hangzik el a Duna Televízióban épülő templomunkról.

 

2009. nyár végére elkészül a szerelőbeton az új templom szentélyében, valamint befejeződik a harangtorony alapozása. Elkészül a karzatra vezető egyik lépcsősor betonozása és megtörténik a templomudvar feltöltése, majd pedig a szentély alatti  alaptest talajnedvesség elleni szigetelése.

 

2009. augusztus 20. Két pátyi templomépítő viheti a budapesti Szent Jobb körmeneten az államalapító Szent István király ereklyéjét.

 

2009. július 9. A templom bronzkapuját díszítő motívumok, bibliai jelenetek megálmodója a bronzkapu alkotója Ozsvári Csaba ötvösművész Óbudaváron feltámad az örök életre, a templomépítésnek immár két égi közbenjárója van. A kaput díszítő munka félbemarad.

 

2009. tavasza és nyara. Készül, majd befejeződik a tetőzet építése, helyére kerül a rhein-zink lemezfedés és a polikarbonát felülvilágítók. Megkezdődik a belső falazatok építése Holnapy Dénes Márton atya segítségével és a zsámbéki premontrei diákok közreműködésével.

 

2009. május 3. Spányi Antal megyéspüspök atya celebrálja a búzaszentelő szentmisét a már lefedett templomban. Püspök atya ez alkalommal mutat be először szentmisét épülő templomunkban. A szentmise végén először kondul meg templomunk újonnan öntetett harangjai közül a méretben középső (56 kg), mely Szent Erzsébet nevét viseli.

 

2009. április Elkészül a tető bádogozása, a tetőfelülvilágitó, a templomtér aljzatbeton ipari padló minőségben és elkezdődik a torony alapozása.Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!