Templomépítés történet

Templomépítés 2014

Dátum: 2014. december 31. szerda
Utolsó módosítás: 2023. október 24. kedd
Kategóriák: Templom építés
Címkék:

2014. szeptember-december. Készülünk október 22-ére, a Szent II. János Pál pápa emléknapi ünnepi püspöki szentmisére. A pápa szentté avatása óta ez az első alkalom, amikor a hívek patrónusunk ünnepén összegyűlnek. Az ünnepi misét Spányi Antal megyéspüspök mutatja be. Vendégként jelen volt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Dr. Csúcs Lászlóné Halina a lengyel nemzetiség parlamenti szószólója, Małgorzata Radwan-Vass első titkár, Roman Kowalski lengyel nagykövet képviseletében, valamint Székely László polgármester és a pátyi önkormányzati képviselőtestület tagjai. A szentmisét követően szerény agapé keretében folyó megbeszélés a Páty környéki lengyelség és magyarság jövőbeni együttműködését, közös kulturális, zenei programok megrendezését is körvonalazta.

November 16-án Püspök atya bérmált templomunkban. Az alkalommal 11 fiatal és felnőtt részesült a bérmálás szentségében.

Advent idején, december 10-én, koncertet ad a templomban a Discantus énekegyüttes. A muzsika, az együttes repertoárján szereplő Palestrina mise segíthet a hívek adventi elmélyülésében, felkészülésében.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a templomot mind gyakrabban használják plébániánk egyre szaporodó számú közösségei. Így a hittanórák mellett működik bibliakör, férfikör, családcsoport, asszonykör és karitászcsoport is.

Jövőbeni terveink között szerepel a templom II. építési ütemének folytatása, hogy az egész épület vonatkozásában jogerős használatbavételi engedély birtokába jussunk. Céljaink megvalósításához kértük Püspök atya támogató segítségét.

2014. május-szeptember. A májusi kuratóriumi ülésen, az alapító jelenlétében, döntés születik arról, hogy a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány kuratóriumának új elnöke Reményi László, míg a titkár továbbra is Dr. Kővágó István. A kuratórium egyebekben változatlan összetételű.

Az Egyházmegye 2014-ben nem tud támogatást biztosítani a hátralévő munkálatokhoz, a templomépítés II. ütemének folytatásához, a plébánia szárny és a paplak belső terének kialakításához.

Júniusban és júliusban zajlik az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől kapott 9 millió forintból az épület külső homlokzati képzési munkáinak, a külső szigetelésnek és burkolásnak a folytatása. A munkát egészen a harangtoronyig sikerül elvégezni.

2014. január-április. Közösségünk első alkalommal szervezi családos szilveszteri – újévi programját az új templom közösségi tereiben.

Alapítványunk sikerrel pályázott az új templom hangosításának megsegítését célzó összegre a Nemzeti együttműködési Alapnál, ugyanakkor az énekek kivetítésére alkalmas eszközök beszerzéséhez nem kaptunk támogatást. 9 millió forint állami támogatáshoz jutunk az idei évben a templom külső szigetelésének és burkolásának folytatásához. Az összegből a plébánia szárny szigetelését és burkolását végezzük el. Folyik a templom teljes körű és végleges használatbavételi engedélyének megszerzését célzó minimális műszaki tartalom meghatározása és az ehhez szükséges anyagi forrás biztosításával kapcsolatos tárgyalások.

Márciusban vesszük kézhez a vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció levelét, melyben engedélyezik új templomunk Boldog II. János Pál tiszteletére történő szentelését. Egyben úgy rendelkeznek, hogy „október 22-én, Boldog II. János Pál pápának, mint tituláris személynek az ünnepét minden évben megtartsák”.

Április 27-én, Isteni irgalmasság vasárnapján került sor templomunk patrónusának, Boldog II. János Pál pápának szentté avatására a Vatikánban. Ezen a napon templomunkban bensőséges ünnepséget szerveztünk, közös ebéddel. Az alkalom főszakácsa ismét egyházközségünk korelnöke, Rotharidesz Frici bácsi volt.Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!