Templomépítés történet

Templomépítés 2013

Dátum: 2013. december 31. kedd
Utolsó módosítás: 2023. október 25. szerda
Kategóriák: Templom építés
Címkék:

2013. október-december. Október 11-12-én közös munka folyt az új templomban és a templom kertben. A feladat az épület nagyjából való kitakarítása, a virágtartó betonpillérek feltöltése 40 m3 földdel, a kert rendezése és a padok felújító festése voltak. A munkában egyházközségünk tagjain kívül nagy számban vettek részt katolikus fiatalok a Műegyetemi Katolikus Közösség képviseletében. A „két nap főszakácsa” Rotharidesz Frici bácsi volt. Gulyáslevese ismét „verhetetlennek” bizonyult.

Október 22-én, hálaadó püspöki szentmise keretében beköltözünk az új templomba. Püspök atya megáldja a templomteret. A templomszentelésre majd csak a templom teljes befejezése után kerül sor. Ideiglenes parkoló készül a templom kertben. Megkezdődik a házirend kidolgozása és az épület üzemeltetésével kapcsolatos feladatok számbavétele. Sürgető feladat a templomtér kupolájának szigetelése és a templomtér ideiglenes hangosításának megoldása. Az Alapítvány pályázatot nyújt be mobil hangosítási és kivetítő eszközökre a Nemzeti Együttműködési Alaphoz a templom közösségi programjai támogatására. Szintén pályázatot nyújtunk be a 2014. évi állami támogatás elnyerése érdekében.

Rövid szünetet követően folytatódik az épület külső szigetelése és burkolása, mely decemberben fejeződik be. Készülődünk a templomépítés történetének legnagyobb szabású koncertjére, melyre csaknem 160 fellépő gyermeket várunk, kísérőikkel egyetemben. A koncert szervezését és előkészítését a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány két kurátora végzi. A koncert december 21-én, szombaton kerül megrendezésre, amikor a Szentegyházi Gyermekfilharmónia 3 napra Pátyra, Budakeszire és Budapestre érkezik és gyertyafényes adventi koncertet ad Pátyon. A koncert alkalmával mód lesz arra is, hogy ki-ki adományaival támogassa a templom továbbépítését.

2013. szeptember. Megkezdődik a plébánia átköltöztetése az új templomba. A templomtér festése is befejeződik. Tervezzük a hálaadó püspöki szentmisét, melyre Boldog II. János Pál pápa ünnepén, október 22-én, este 6 órakor kerül sor. Gyűjtést indítunk a konyhabútorra és a felülvilágítókra.

2013. július-augusztus. Gipszkartonnal leválasztjuk a használni kívánt területet és megkezdjük a közös helyiségek festését. A szociális helyiségeket minden szinten burkoljuk és szerelvényezzük. Augusztusban önerős kivitelezésben oldjuk meg a közös helyiségek szalag parkettázását. A munkában az egyházközség ifjúsága is részt vesz.

A templomtér felállványozásra kerül, így megkezdődik a kupola és az oldalfalak glettelése, majd festése. Az állványzat tetejéről kerülhetnek helyükre a polikarbonát felülvilágítók is. Befejeződik a tűzjelző rendszer kiépítése, melynek költségeihez a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány – hála a befolyt adományoknak - 2 millió forint céltámogatást nyújt.

Augusztusban folytatódik a templom külső szigetelése és burkolása, melynek költségeit idén is az Egyházmegyei hivatal előlegezi meg, majd – utófinanszírozásként – a forrást az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő biztosítja. Az ehhez szükséges szerződéseket megkötöttük.

A templom udvarát befüvesítjük, Polgár Gizi a nyári hőségben naponta locsolja.

2013. június. 2 napra és 2 éjszakára vendégségbe érkeznek egyházközségünkbe a Magyar Örökség díjas Fili, a Szentegyházi Gyermek Filharmónia ének- és zenekarának tagjai. A gyerekek, akik a Kormány meghívását elfogadva érkeztek Budapestre, Budakeszire és Pátyra, a Magyar Összetartozás Napja alkalmából adnak zártkörű koncertet a Parlament Kupolatermében a hazánkba akkreditált nagykövetek részére. Ugyancsak ők adnak majd jótékonysági karácsonyi koncertet épülő templomunkban az adventi időben, karácsonyt megelőzően.

Megkezdődik az épület tűzjelző rendszerének megvalósítása.

2013. április-május. Április hónapban megérkezik bankszámlánkra a Magyar Államkincstártól utalt 12 millió forint, melyet azonnal továbbítunk a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal felé. A Püspökség kölcsönözte ugyanis számunkra az összeget a templomépület külső szigetelésére és burkolására előfinanszírozás formájában.

Folytatódnak a belső térben végzett szakipari munkák és megkezdődik a templomtér festése Herczku Gyula pátyi vállalkozó által.

Április 14-én elhangzik az utolsó szentmise és az utolsó áldás a régi templom falai között, melyet ezt követően kiürítünk és május 14-én átadunk jogos tulajdonosának, Páty Község Önkormányzatának.

A szentmisék helye ekkortól - átmenetileg - a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának kápolnája. Az istentiszteletek rendje nem változik.

Május 11-én munkás majálison teszik rendbe az egyházközség családjai az új templom környékét, feltöltik a belső udvart és teszik ápolhatóvá a kerítésen kívüli rézsűt. Az alkalom igazi ünnep, melyhez Rotharidesz Frici bácsi pörköltje, valamint a résztvevők által hozott étel-ital segít a jó hangulat biztosításában.

Hivatalos tájékoztatást kapunk arról, hogy az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő idén is támogatásra méltónak tartotta épülő templomunkat és 10 millió forint támogatást nyújt az épület külső szigetelésének és burkolásának folytatásához. Az összegből várhatóan folytatódhat és - a plébániai külső szárny, a harangtorony és az épített kerítés kivételével - elkészülhet az épület teljes külső szigetelése és burkolása.

2013. január-március. Az Újév napi szentmisét is az új templomban ünnepeltük. A farsangi és az azt követő nagyböjti időben is folytatódott a templom használatbavétel szempontjából legszükségesebb belső tereinek festése, burkolása, gépészeti szerelése és szerelvényezése. 2013 húsvétján a szentmisék rövid időre ismét a régi templomban kerülnek bemutatásra.

Benyújtjuk a tavalyi állami támogatáson megítélt összeg lehívásához szükséges elszámolásokat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felé.Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!