Templomépítés történet

Templomépítés 2010

Dátum: 2010. december 31. péntek
Utolsó módosítás: 2023. október 25. szerda
Kategóriák: Templom építés
Címkék:

2010. november 7. Templomunk búcsúnapján kerül sor a harangok megáldására. A szertartást Spányi antal püspök vezeti, de jelen van Kozma Imre, Ugrits Tamás, Varga János, Bécser Róbert és Harkai Gábor atya is. Vendégünk a szentmisén Schmittné Makray Katalin, Köztársasági Elnök úr felesége, valamint Dr. Fedor Tibor főosztályvezető, az egyházügyi államtitkárságról. Jelen van Kállai Ubul Tamás, a Magyar Máltai Lovagrend elnöke és több máltai lovag. A szentmisén 18 fiatal ministrál és a pátyi templomi kórus énekel. A szentmisét követő ebéden Schmittné Makray Katalin felajánlja a részére megítélt Klébelsberg Kunó díjjal járó pénzösszeget templomunk építéséhez. Az ünnep alkalmából Harkai Gábor plébános atyát levélben köszöntötte prof. Dr. Erich Kussbach, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete és Pokorni Zoltán, Budapest Hegyvidék polgármestere.

 

2010. október 11-26. A harangok tartószerkezete, a két régi, valamint a három új harang a helyére kerül. Az újak Gombos Miklós őrbottyáni műhelyében készültek. A burkolás elkészültével lehetővé válik a szabadon álló tetőgerendák eső elleni védelmének biztosítása illetőleg az ereszcsatornák készítése addig a pontig, ameddig a burkolással elkészültünk.

 

2010. október 21. A burkolás első ütemének első fázisa elkészül.

 

2010. szeptember 6. Az Egyházmegyei Hivataltól kapott 7 millió forintos kölcsön felhasználásával a templom belső ívén és a bejárat mellett megkezdődhetnek a téglaburkolási munkák.

 

2010. augusztus 20. Ismét két pátyi templomépítő viheti a budapesti Szent Jobb körmeneten az államalapító Szent István király ereklyéjét.

 

2010. augusztus 15. Az egyházközség képviselő-testülete határozatban dönt arról és köszönettel elfogadja, hogy Páty Község Önkormányzata a templomépítés céljaira ingyenesen felajánlott 24 millió forint becsült forgalmi értékű telket. A telek eladásával templomunk építését támogatnánk.

 

2010. júliusában kapjuk kézhez a Szentatya „szívből jövő apostoli áldásáról” tudósító levelet, melyben erőt is sikereket kíván valamennyiünk számára a befejezésig.

 

2010. július 9. Elkészült a templomtorony, melyben 5 harang lakik majd. A torony tetejére felkerül a rozsdamentes acél kereszt, mely egyben az épület legmagasabb pontja is. Immár a templom tornyának messziről csillogó keresztje is hirdeti Isten dicsőségét.

 

2010. május 16. Az új egyházközségi képviselő-testület leteszi az esküt.

 

2010. május-június Elkészül a templom hátsó oldalán a víz- és hőszigetelés, valamint a talajfeltöltés a drénezéssel együtt.

 

2010. május 2. Takács Nándor nyugalmazott megyéspüspök atya búzaszentelő szentmisét celebrál az új templomban. Takács Nándor atya nevéhez a 2000 június 17-i alapkőletétel is fűződik. Előtte NEM ADOM FEL jótékonysági koncert - immáron másodszor - az új templom építéséért.

 

2010. április 18. Elkészül, körbeér a kerítés vasbetonbeton szerkezete. Elkészül az új templom hátsó, nyugati falának szigetelése is.

 

2010. március 17-én Pápai audiencián vesz részt egyházközségünk néhány tagja a Vatikánban. Interjú készül a Vatikáni Rádióban Schumicky Andrással, a Templomépítést Koordináló Bizottság elnökével. Az audiencia alkalmával átadunk XVI. Benedek pápa részére egy német és latin nyelven íródott emléklapot, valamint egy német nyelvű, képekkel illusztrált levelet, melyben tájékoztatjuk szándékainkról - örömeinkről és nehézségeinkről egyaránt. A levélben kérjük a pápát, imáival segítse fáradozásainkat és adja áldását Spányi Antal püspökünkre, hogy szándékai szerint támogathassa továbbra is templomunk építését. Vatikáni Rádió munkatársai szerint egyedülálló kezdeményezés a miénk, mely szükségszerűen akadályokkal találkozik a céljához vezető úton. „Aki a forrás felé igyekszik, annak árral szemben kell úsznia”, mondták.Ha fel szeretne iratkozni egyházközségünk levelező listájára, ahol a vasárnapi hirdetésektől kezdve, egyházközségünk mindennapjait érintő témákon át, egymást segítő felajánlásokig olvashat, kattintson erre a Hírlevél feliratkozás linkre és kövesse az utána leírt utasításokat!